V rámci bezmasých menu využíváme netradiční suroviny, které podporují zdravou výživu:
Základem Klasa jsou, jak už název napovídá, obilniny a nabízí tak vítaný poměr absentujícího cholesterolu, nízkého obsahu tuku a vysokého obsahu vlákniny ve spojení s optimálními výživovými hodnotami. Vhodné je tak nejen pro vegetariány, ale i pro diabetiky, osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami.
Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný. Pochopitelně s výjimkou osob na lepek alergických.
Tofu je sójový tvaroh, vyráběný srážením sojového mléka syřidly (podobným způsobem, jako se vyrábí sýr z mléka). Tofu pochází z Číny, odkud se rozšířila do dalších asijských zemí, kde dodnes platí za tradiční jídlo.
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnání je pak většinou pouze v specializovaných obchodech se zdravou výživou. Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu).
Směs rostliných bílkovin Robi obsahuje minimum tuku, málo sacharidů, je zcela bez cholesterolu, při výrobě se nepoužívají konzervanty a energickou hodnotou je srovnatelné s kuřecím masem. K dostání je ve formě plátků, nudliček, sekané a řady hotových výrobků (karbanátky, řízky, pomazánky...).
Sojové maso je dehydratovaný texturovaný sójový protein, který se vyrábí z odtučněné mouky. Sojové maso obsahuje až 50 % bílkovin a naopak velmi málo tuku, nízká je také jeho kalorická hodnota. Z vitaminů jsou zastoupeny ty z řady B, A, E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Neobsahuje lepek, za to má velký podíl vlákniny.
Šmakoun - originální česká potravina, je tepelně upravený vaječný bílek bez chemických látek a konzervantů. Vyznačuje se vysokým obsahem komplexní živočišné bílkoviny, neobsahuje tuk, sacharidy, cholesterol ani lepek a má příznivě nízkou energetickou hodnotu. Zařazením šmakouna i do tradičních receptů lze dosáhnout jejich odlehčení - obohacení kvalitní bílkovinou při současném snížení obsahu tuku, cukru i energie. Důležité je zachování obvyklé a tradiční chuti připravovaných jídel.